top of page
Zoeken

Moet ik dit nu doen?


Ik heb altijd wel iets met taal gehad, ik ben er zogezegd ook wel ‘goed’ in zonder dat ik mezelf daarmee op de borst wil kloppen. Laat ik het zo zeggen, ik was echt een ‘alfa’ leerling en verre van ‘bèta’. Nog steeds schiet ik in de kramp als het over cijfers gaat. Hoofdrekenen bijvoorbeeld is zo niet mijn ding. Nu weet ik dat je tegenwoordig kunt kiezen uit meerdere profielen maar dat is niet het onderwerp van deze blog. Terug naar taal.


Taal fascineert mij, want taal is communicatie. De taal die iemand gebruikt zegt heel veel over die persoon. Als coach ben ik daar, bewust en vaak ook onbewust, heel alert op. Wat mij opvalt tijdens mijn coaching is de frequentie van het woord ‘moeten’. Als ik voor iedere keer dat mijn cliënten dit woord laten vallen een euro krijg, dan heb ik echt een leuk extra zakcentje. Zeker wel een bedrag met meer dan twee nullen :-)

Vrouwen zijn hier opvallend genoeg helemaal expert in. Het lijkt wel of dit woord als “default” in hun brein is geprogrammeerd. Ze hebben niet eens door dat ze het te pas en te onpas gebruiken.


Ik moet nog de vaatwasser leegruimen, de was ophangen, bedenken wat we gaan eten vanavond, bellen met m’n moeder, de kamer van de kinderen verven, meedoen op het schoolplein tussen de ‘luizenmoeders’, gezond eten, sporten, yoga want dat is goed voor je…en ga zo maar door. Herken je dit? Misschien is het niet letterlijk hetzelfde “dit-moet-ik-nog-doen-lijstje’, toch weet ik zeker dat je zonder al te veel denkwerk feilloos een gelijksoortige opsomming tevoorschijn kunt toveren.


Ik heb dan eigenlijk twee vragen. De eerste vraag is: van wie moet je dit eigenlijk allemaal? En de tweede is: wat levert het je op? Want als regisseur van je eigen leven ben jij degene die bepaalt wat je doet. Toch? Dus jij bent dan ook de baas over dat ellelange ‘ik moet-lijstje’. Wat levert die lange lijst je op? Precies! Stress, onrust, gejaagdheid, het gevoel altijd achter de feiten aanlopen, overal tekort schieten and so on. Kort samengevat, geen leuk mens!


Geloof me, dat kan echt anders. Met ingang van vandaag.


Hoe? Door bij iedere ‘taak’ die je jezelf oplegt de vraag te stellen “moet ik dit nu doen”.


Laat ik je even op weg helpen met het voorbeeld “ik moet de vaatwasser nog leegruimen”!


  • MOET ik de vaatwasser leegruimen? Moet het echt? Kan het absoluut niet wachten? Wat is het ergste dat kan gebeuren als deze niet leeg is? Want laten we eerlijk zijn, als de deur dicht is, is er niets te zien!

  • Moet IK de vaatwasser leegruimen? Of kan ik straks een van de kinderen het vragen of indien geen kinderen iemand anders?

  • Moet ik DIT (de vaatwasser) leegruimen of kan ik me beter richten op iets wat nu belangrijker is voor mij?

  • Moet ik de vaatwasser NU leegruimen? Of kan het ook wachten tot een ander moment.

  • Dus moet ik de vaatwasser nu DOEN? Ook hier is het antwoord in lijn met wat hierboven staat. En ja, ik snap ook wel dat het fijn is als de vaatwasser een keer leeg is, zodat deze z’n functie kan doen.


Kortom, geef jezelf wat meer lucht en check bij iedere “ik moet” of het echt zo is. Ik weet zeker dat je nu al anders tegen je to-do-lijstje aan gaat kijken. Good luck :-)49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page