top of page
Zoeken

Houd je zaag scherp!

Bijgewerkt op: 29 jan. 2020


Gisteren had ik een afspraak met een bekende en al pratende over ons vak kwam Stephen R. Covey ter sprake. Je hebt vast wel eens van hem gehoord. Covey is een Amerikaanse auteur die vooral bekend is van zijn boek “The 7 habits of highly effective people”. Eigenlijk is hij een van de grootste goeroes op het gebied van effectief werken én leven. Zijn boek is meer dan 25 miljoen keer verkocht. Dat zegt natuurlijk wel wat.

Zelf heb ik zo’n 12 jaar geleden samen met het leadership team waar ik toen deel van uitmaakte een training gevolgd in deze 7 habits. Ondanks dat ik eigenlijk een beetje wars ben van alles wat neigt naar “te Amerikaans” (daarmee wil ik overigens niet alles over één kam wil scheren), heeft Covey toen al bij mij een zaadje geplant. Want wat ik opmerkelijk vind aan zijn gedachtengoed is dat hij de definitie van succes eigenlijk een nieuwe wending heeft gegeven. Zo beschrijft hij in zijn boek de 7 eigenschappen die je nodig hebt om blijvend succes na te streven. In zijn optiek hangt succes niet zozeer af van persoonlijke prestaties, vaardigheden en status, maar is het vooral af te meten aan een levenshouding. En eigenlijk doelt hij hier op een integrale levenshouding. Hier kom ik zo nog op terug.

Waar ik in deze blog bij stil wil staan is die 7e eigenschap die je volgens Covey nodig hebt om “highly effective” te kunnen zijn. Die van de zaag scherp houden. En ondanks dat dat bij Covey de laatste eigenschap is ben ik er eigenlijk een voorstander van om deze te verplaatsen naar de 1e positie. In mijn ogen begint het namelijk altijd bij jezelf. Hoe kun je succesvol worden (of zijn), als je zelf niet scherp bent. Als je niet weet wat jij als persoon belangrijk vindt en nodig hebt. Dus hoe houd je dan die zaag scherp?

Volgens Covey gaat het om zelfzorg en zelfreflectie om van daaruit te zorgen voor verbetering en vernieuwing. Groei dus. En ideaal gezien doe je dit op alle menselijke dimensies. Anders gezegd, integraal. Ik zal het kort toelichten. De meest tastbare dimensie betreft fysieke vaardigheden als zorgen voor gezonde voeding, voldoende beweging, juiste balans houden tussen spanning en inspanning, dus het voorkomen van stress, en voldoende nachtrust. Geestelijk gezien gaat het om jezelf blijven ontwikkelen door kennis op te doen, te lezen, studeren, verdiepen in materie. En het gaat ook om het omgaan met je gedachten en overtuigingen, over je visie en het stellen van doelen. De sociaal-emotionele kant heeft vooral te maken met je inlevingsvermogen, ook wel je sociale antenne genoemd, met werken aan je zelfvertrouwen en de communicatie dan wel interactie met anderen. Tot slot heeft Covey het ook over de spirituele dimensie die staat voor de mate van zingeving of betekenis in jouw leven. Die kun je invullen door te mediteren, door mindful te leven, maar ook door dankbaarheid, door vergeving, door te streven naar win-win en door het loslaten van boosheid en negativiteit.

Om je zaag scherp te houden heb je dus aandacht te geven aan alle dimensies. Uiteraard niet in een keer tegelijk. Dat is onmogelijk. Daarom kijk ik in mijn coaching altijd naar concrete en haalbare kleine stapjes. Wat kun je vandaag doen om jouw zaag scherp te houden? Als je ervaart dat je niet goed in je vel zit, stel jezelf dan de vraag “waar kan ik nu aandacht aan geven om het te veranderen”. Focus je dan daarop en pas het toe. Je zaag kan namelijk alleen scherp blijven als jij in beweging blijft.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page