top of page
Zoeken

Mannen hebben een aan/uit knop, vrouwen een complexe schakelkast.

Laat ik vooral beginnen met te zeggen dat dit verre van een feministisch stuk wordt. Absoluut niet zelfs. Waar ik het met je over wil hebben zijn hormonen. Iedere vrouw, jong/oud, groot/klein, dik/dun, heeft ermee te maken. Deze onzichtbare stofjes hebben een enorme invloed op hoe het met je gaat. Op hoe jij je voelt. Op hoe je eruitziet. Ook op je gewicht dus. Op hoe je reageert. Op hoe energiek je bent. Op hoe je slaapt. Dat is al heel wat, toch?


Heel eerlijk gezegd heb ik daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan. Alles werkt(e) wel normaal naar mijn gevoel. Laat ik het anders stellen, ik had of heb niet echt klachten terwijl ik om me heen steeds meer dames van mijn leeftijd of zelfs jonger, hoor klagen over vage ongemakken. Dat heeft mij geprikkeld om me er vanuit mijn vakgebied in te verdiepen. En zo kwam ik uit bij de rol van hormonen.


Hormonen zijn onzichtbaar en toch hebben ze een superbelangrijke functie. Het zijn chemische stofjes die je lichaam aanmaakt om allerlei processen te kunnen regelen. Welke processen dan? Nou een hele belangrijke is bijvoorbeeld de voortplanting: hormonen regelen menstruaties, zwangerschappen en ook de overgang. Ja, oké, dat deel begreep ik wel. Maar waar ik me minder bewust van was is dat groei, spijsvertering, vetopslag, regulatie van lichaamstemperatuur en vochthuishouding ook onder deze categorie lichamelijke processen vallen. Aha, interessant. Waar ik zelf echter nooit bij stil heb gestaan is dat hormonen heel veel invloed hebben op je mentale staat. Hormonen kunnen er dus voor zorgen dat je je gestrest, blij of juist depressief voelt. Poeh! Dat is nogal wat.


Bij elkaar zijn er ongeveer honderd van deze stoffen werkzaam in je lichaam. Deze zal ik uiteraard niet allemaal benoemen. De meest belangrijke ken je denk ik wel. Dat zijn de geslachtshormonen oestrogeen en progresteron, insuline, groeihormoon, schildklierhormoon, cortisol en melatonine. Wat goed is om te weten is dat het bij hormonen om balans gaat. Hun doel is jou zo lang en zo gelukkig mogelijk in leven te houden. Dat maakt dat ze continu op zoek zijn naar balans. Je hormonen werken dan ook op een complexe manier heel nauw met elkaar samen. Nu houd ik zelf niet van complex, vandaar dat ik het zo simpel mogelijk wil houden. Mijn boodschap is dan ook dat wanneer je hormonen in balans zijn, jij je top voelt. Maar als je er te veel of juist te weinig aanmaakt, dan kunnen ze zorgen voor allerlei nare klachten. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook mentaal en emotioneel. Dat korte lontje of dat emotionele geblèr van je komt dus door je hormonen. Herkenbaar?


En nu komt het meest interessante punt dat ik aan je kwijt wil. De oorzaak van een verstoorde hormoonbalans is vaak je leefstijl. Zo kan ongezond eten tot een problematisch toename van bepaalde hormonen leiden. Ook stress en slaapgebrek zorgen voor een toename van vooral cortisol, en een afname van bijvoorbeeld groeihormoon. Als je langdurig veel cortisol aanmaakt dan maakt deze ‘sluipmoordenaar’ zelfs meer kapot dan je lief is. Echt! En dat heb je zelf voor een groot deel in de hand. Je hebt namelijk zelf veel invloed op de gezondheid van je hormonale systeem. Door zo veel mogelijk gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen, voldoende rust maar ook slaap te pakken, dan hou je je lichaam en je hormonen in balans.


En het is totaal logisch dat dit thema thuis voor je man, vriend of partner een ‘ver van z’n bed show’ is. Dat klopt ook. Jij als vrouw hebt namelijk iedere maand, tijdens jouw cyclus, te dealen met méér hormonale schommelingen dan een man in zijn hele leven. Hallo, in zijn hele leven ja! Onmogelijk dus voor hem om jou te snappen. En omdat ik van simpel houd kun je het als volgt zien. Als je hormonen vergelijkt met de elektrische bedrading van je huis dan heeft hij een aan/uit knop en jij als vrouw hebt een complexe schakelkast. Mooier kan ik het niet maken, maar jij kunt het je zelf wel makkelijker maken.
103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page