top of page
Zoeken

Voelt hulp vragen voor jou ook als falen? Dit helpt je!

Ik vind het fascinerend om te zien hoeveel vrouwen (en mannen natuurlijk ook) er zijn die het idee hebben dat ze het ‘zelf wel doen’. Ik herken dat overigens ook hoor. Mijn eerste woorden als dreumes waren dan ook “Kiki zelf doen”. Kiki omdat ik mijn eigen naam nog niet uit kon spreken. Op die leeftijd is dat nog een soort van schattig en getuigt ergens van een hang naar (zelf)ontdekking. Maar op oudere leeftijd is het niet meer zo schattig. We doen onszelf hiermee namelijk enorm tekort.

Laat ik vooropstellen dat ik zelfregie enorm toejuich. Het is niet voor niets de rode draad in mijn coaching. De huidige maatschappij vraagt nu eenmaal veel van ons. Het is dan ook niet zo vreemd dat we inmiddels overspoeld worden met allerlei zelfhulp-tools. Dat is ergens heel mooi. Maar alles tegen beter weten zelf willen doen is eigenlijk een gemiste kans. Laat me je toelichten waarom hulp vragen juist zo krachtig is en niets te maken heeft met falen.

Op de eerste plaats doe je er iemand anders een plezier mee. Draai het maar eens om. Stel dat iemand jou vraagt te helpen om de kinderwagen het trapje af te tillen. Dat doe je natuurlijk. Het is voor jou een kleine moeite en na afloop voel je je goed omdat je iemand een plezier hebt gedaan. Dus: door om hulp te vragen, voelt de helper zich goed.

Daarbij komt dat hulp vragen ook laat zien dat jij verantwoordelijkheid neemt en goed voor jezelf zorgt. Als je altijd alleen maar voor anderen klaarstaat en alles zelf wilt doen dan neem je te veel hooi op je vork met als gevold dat je uiteindelijk uitgeput of zelfs burn-out raakt. Dus door af en toe hulp in te schakelen, geef je jezelf de ruimte om iets te doen wat jij nodig hebt. Wat goed is voor jou. Het gevolg daarvan is dat je zelf lekkerder in je vel zit en beter functioneert. Dat heeft weer uitwerking op je omgeving. Hoe fijn is dat?

Verder is om hulp vragen ook een manier om zelf te groeien. Om nieuwe dingen te leren. Het is fantastisch als je alles weet en kunt maar dat betekent ergens ook dat je een beetje stilstaat. Dus als je iemand anders om hulp vraagt die mogelijk meer kennis en/of ervaring heeft dan gaat jouw leercurve flink omhoog. En hoe leuk is het voor de ander om iets te mogen delen met iemand die erom vraagt en er dus ook echt wat aan heeft? Ook hier geldt dat je helper er zelf ook blij van wordt. Win-win dus!


Tot slot is het zo dat wanneer je iemand om hulp vraagt, de ander dit zal zien als een teken van vertrouwen, omdat jij je kwetsbaar opstelt. En dat krijg je direct terug. Zie het als de “wie goed doet, goed ontmoet” formule. Het versterkt de relatie of vriendschap. Anders gezegd, je maakt er vrienden mee!

Dit laatste punt is misschien wel het belangrijkste want door zelf om hulp te vragen, laat je anderen zien dat het oké is om dat te doen. Dus heb je hulp nodig? Grijp die kans en vraag erom. Gun het de ander om bij te springen. Dat heeft toch niets met zwak zijn te maken? Dat noem ik nou pure kracht!









46 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page