top of page
Zoeken

Wat kun je leren van je schuldgevoel?

Heb jij daar ook last van? Iemand vraagt je wat, eigenlijk wil je nee zeggen maar dan bekruipt je een heel naar gevoel…je voelt je schuldig! En wat doe je? Je zegt ja terwijl je nee bedoelt.


Herkenbaar?


De ander is blijkbaar belangrijker dan jijzelf. Ja, lees die zin nog maar een keer. De ander is blijkbaar belangrijker dan jijzelf. Hm, best bizar toch?


Maar wat maakt nou dat we ons schuldig voelen? Ik leg het je uit. Terugkerende schuldgevoelens hebben vaak te maken met het beeld dat we van ons zelf hebben. Als we onszelf diep van binnen niet oké vinden, zijn we snel geneigd de oorzaak van allerlei dingen die mis gaan bij onszelf te leggen. We geven onszelf dus de schuld. En dit gaat meestal gepaard met de nodige oordelen over onszelf. “Ik kan ook niks”. “Ik ben niet goed genoeg”. “Ik heb het niet goed gedaan”….en zo kan ik nog wel even doorgaan.


De meeste mensen die last hebben van schuldgevoel, stellen vaak hoge eisen aan zichzelf, waardoor ze eerder het gevoel hebben tekort te schieten dan mensen die niet zo streng voor zichzelf zijn. 


Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat schuldgevoel een GEVOEL is en dat gevoelens niet alleen sterk beïnvloed worden door je gedachten, maar er zelfs door kunnen worden veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je denkt als je je schuldig voelt. 


Ik geef je een voorbeeld. Je had je helemaal ingesteld op een avondje me-time. Bij de gedachte al krijg je een glimlach op je gezicht. Heerlijk even gewoon me-myself-and-I. Ongeacht hoe jij dat invult. En dan belt ineens een vriendin en die vraagt of ze langs kan komen omdat ze even bij wil kletsen omdat jullie elkaar al zo lang niet hebben gezien. Aiii, dilemma!


Wat doe je? En eigenlijk nog belangrijker…wat denk je op dat moment? Want hier begint het. Je gedachten bepalen je gevoel. Je gevoel bepaalt je gedrag. En je gedrag bepaalt het resultaat. Dus 4 simpele vragen; wat denk je, wat voel je, wat doe je en wat levert het je op?


Aan jou om de antwoorden te geven.


Wat ik je mee wil geven is dat schuldgevoel twee functies heeft. Aan de ene kant belemmert het je te richten op je eigen behoeften. En dat kan de eigen persoonlijke ontwikkeling behoorlijk in de weg staan. Aan de andere kant heeft het je wat te zeggen. Het wijst jou zogezegd de weg. Het is dus interessant om daar eens bij stil te staan. Het brengt je namelijk bij je drijfveren en behoeften. Het vertelt je iets over je verlangens en helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling. Benut dat schuldgevoel dus vooral…je kunt er zoveel van leren.42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page