Ik las laatst een leuk artikel van de heren van ‘365 dagen succesvol’ (aanrader om te volgen overigens). De titel was ‘Je bent je omgeving’. Zij maakten het vergelijk met wat je kunt doen als je snel Chinees wilt leren. Je kunt aan de zelfstudie gaan, tegenwoordig zijn er zelfs apps om een taal te leren. Je kunt je aanmelden voor een taalcursus in groepsverband. Je kunt privé-les nemen. Plenty of options zogezegd. Alleen de allersnelste en beste manier om Chinees te leren is door naar China te verhuizen. Door je te omringen met Chinezen. Dan moet je namelijk wel. Dat voelt mogelijk als een sprong in het diepe en toch zul je daar het beste resultaat mee boeken.
En zo werkt het overigens ook met je relaties. We hebben ze allemaal. Familiaire relaties, liefdesrelaties, vriendschappen, collega’s, zakelijke relaties en ga zo maar door. Mensen komen in je leven om verschillende redenen. En kunnen overigens ook weer gaan.
Ja leuk denk je nu misschien? Wat heeft Chinees leren te maken met relaties? Ik snap dat je je dat afvraagt. En toch is er een samenhang. Als jij namelijk happy, succesvol, energiek, in balans of stressvrij wilt zijn in je leven, dan heb je je te omringen met mensen die dit al zijn óf die jou hierbij kunnen helpen.
Een voorbeeld. Heb jij ook wel eens dat je op een verjaardag met iemand hebt staan praten die je eigenlijk niet goed kent en dat je na afloop een enorm blij, voldaan of energiek gevoel aan het gesprek hebt overgehouden? Dat je het gevoel hebt dat je die persoon al heel lang kent. Dit heeft dus alles te maken met gelijkgestemdheid als het gaat om dezelfde normen en waarden maar ook om de mate van energie en creativiteit. Dit zorgt ervoor dat je met sommige mensen direct een klik voelt en met anderen totaal niet. Want het omgekeerde kan ook dat je na afloop van een gesprek je juist heel leeg en onprettig voelt.
Laat ik het toelichten.
Het begint bij de vraag wat jouw doel in het leven is. Wil je je vrij en happy voelen, dan heb je je te omringen met mensen die dit al zijn of die voor jou een rol in kunnen spelen in het bereiken van dit doel. Het is dus zinvol om regelmatig je relaties onder de loep te leggen door ze in categorieën in te delen. Nu houd ik normaal gesproken helemaal niet van ‘hokjes’, in dit geval zie ik er wel het nut van in. Want de onderliggende vraag is of een bepaalde relatie je nu dichterbij jouw doel brengt of juist verder er vandaan. Zo kun je je relaties eenvoudig indelen in de categorie A, B, C of D-speler. Ik zal uitleggen wat het verschil is.
A-spelers zijn mensen die dezelfde normen en (kern)waarden hebben als jij. Het zijn mensen die dingen voor elkaar krijgen, die dingen uit zichzelf beter maken. A-spelers geven je energie en een gevoel van voldoening. In hun gezelschap stroomt je creativiteit en ze dragen bij aan je ontwikkeling.
B-spelers zijn personen waarmee je het gezellig hebt. Je gaat er op de koffie of je drinkt er een wijntje mee. Samen deel je een hobby of interesse. Jullie gesprekken zijn niet diepgaand en blijven oppervlakkig. Het is leuk samen maar jullie dragen niet bij aan elkaar ontwikkeling en er is zogezegd geen uitwisseling van creativiteit. Hier hebben we er vaak relatief veel van. B-spelers kunnen prima in je omgeving blijven. Ze kunnen geen kwaad, maar verwacht er niet veel van. Doe je dat wel dan wordt het geheid een teleurstelling.
C-spelers kunnen wel veel kwaad. Het zijn mensen die jij bewondert, die je als voorbeeld ziet omdat ze ergens bijvoorbeeld erg goed in zijn, alleen dan volgens volstrekt andere waarden dan die van jou. Dit noemen we ook wel de ‘energieslurpers’. Het gevaar is dat je op ze wilt lijken en jij jezelf dus gaat aanpassen. Dat werkt alleen niet omdat ze volgens andere waarden leven. C-spelers zijn perfect om van te leren omdat ze erg goed zijn in sommige dingen. Kijk dus vooral af maar doe het wel op je eigen manier!
Voor de D-spelers moet je oppassen. Dit zijn mensen die jouw energie opzuigen en er niets voor teruggeven. Ook zijn zij geen steun bij het maken van plannen of het ondersteunen van creativiteit. Deze mensen zijn vaak negatief aanwezig en houden je weg van jouw successen met opmerkingen als “Daar zit veel risico in” of “Zou je dat nou wel doen?” Het zijn types die geen vragen stellen en te pas en te onpas hun mening ventileren, zonder écht te luisteren naar jouw verhaal. Je snapt al dat je D-spelers zo snel mogelijk op (verre) afstand te houden hebt.
Ik gebruik deze opdracht standaard in mijn coaching en trainingen. Ook jou nodig ik uit om voor jezelf eens helder te krijgen welke personen jij in je directe omgeving wilt. Dus durf eens kritisch te kijken naar jouw persoonlijke speelveld. Waarom houd je bepaalde relaties in stand? Is dat omdat je door iedereen aardig gevonden wilt worden? En wat levert jou dat echt op?
Ik gun iedereen een speelveld vol A-en B-spelers, een paar C-spelers en vooral ook de moed om snel afscheid te nemen van je D-spelers. Net als verhuizen naar China voelt dat in eerste instantie als een grote stap, houd dan jouw doel voor ogen. En gun jezelf alleen die spelers om je heen die jou helpen dat doel te bereiken. Prettige wedstrijd ;-)
Comments